Πώς να επιλέξουμε Action Camera.

Οι action cameras ή actioncam έκαναν την εμφάνισή τους δειλά-δειλά πριν από πέντε χρόνια περίπου. Και ενώ αρχικά ήταν το gadget που αγόραζαν λίγοι εκκεντρικοί sportsmen κυρίως για να «παίξουν» και μετά το ξαναέβαζαν στο ντουλάπι, σήμερα είναι η πλέον δυναμική και ανερχόμενη προϊοντική κατηγορία του imaging.

Οι actioncam (όπως λέγονται για συντομία) είναι μια πολύ ιδιαίτερη κατηγορία βιντεοκάμερας. Αρχικά δεν φτιάχνονταν με γνώμονα την ποιότητα εικόνας αλλά τη δυνατότητα να φτάσουν σε μέρη που δεν μπορούσαν οι συμβατικές βιντεοκάμερες. Με την εξέλιξη της τεχνολογία όμως, και την διαρκώς αυξανόμενη δημοφιλία τους, έφτασαν εν έτει 2015 να προσφέρουν μέχρι και 4K video.  Η νέα σοδειά λοιπόν των actioncam εκπροσωπείται από μικρές, συμπαγείς και ανθεκτικές ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες mini photo/video μηχανές. Ο εντεινόμενος ανταγωνισμός για τον οποίο κάναμε λόγο πριν “ανάγκασε” τις εταιρείες να ξεπεράσουν τον εαυτό τους. Εκτός από παραπάνω αναλύσεις προσφέρουν κάθε λογής αξεσουάρ στη βασική συσκευασία. Πλέον μπορούν να προσαρτηθούν σε όλα τα σύνεργα των extreme sports, πάνω στα ποδήλατα και στα αυτοκίνητα, ακόμα και σε κράνη. Δεν ενισχύουν μόνο το χόμπυ εξειδικευμένων χρηστών αλλά ανάγονται σε αντικείμενα επιθυμίας του μέσου καταναλωτή. Σε αυτό βοηθουν τόσο τα εξελιγμένα χαρακτηριστικά τους όσο και η ευκολία χρήσης. Είναι αυτοματοποιημένες, με φακό fixed focus, ελάχιστα χειριστήρια αλλά πάρα πολλά εξαρτήματα, αδιάβροχες θήκες, τηλεχειριστήρια, εξτρά μπαταρίες κλπ. Οι χρήστες στην πλειοψηφία τους δεν τις κρατούν στο χέρι, αλλά τις προσαρμόζουν σε κάποια βάση. Επιπλέον η φωτογραφική τους διάσταση που ερχόταν δεύτερη, πλέον έχει βελτιωθεί και σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνάει σε επιδόσεις παλιές compact και σίγουρα υπερέχει των smartphone. Μόνο να αναφέρουμε ότι actioncam χρησιμοποιούνται ακόμα και από κινηματογραφικά και τηλεοπτικά συνεργεία για λήψεις video από δυσπρόσιτα σημεία.

Τι προσέχουμε όταν επιλέγουμε action cam
• Φακός. Τα οπτικά στις actioncam είναι απλοποιημένα και ακολουθούν τη βασική προτεραιότητα. Οι περισσότερες καταφεύγουν στη λύση του υπερευρυγώνιου ή fisheye από 120° ως 170° και μάλιστα με απλή σχεδίαση.
• Video. Δημοφιλής τάση έχει γίνει το 4K και στις actioncam. Αν δεν μας χρειάζεται ή δεν έχουμε οθόνη 4K για να το προβάλουμε προτιμάμε το αρκετά πιο οικονομικό Full HD. Όσο μεγαλύτερο είναι το frame rate τόσο καλύτερο και χωρίς «σπασίματα» θα δείχνει το video.
• GPS. Για την καταγραφή της κίνησης και της δράσης είτε σε κινούμενη ή σε ακίνητη εικόνα, η ενσωμάτωση GPS θεωρείται σοβαρό πλεονέκτημα.Σε μερικά μοντέλα προσφέρεται ως αξεσουάρ.
• Αποθήκευση. Πάντοτε σε κάρτες MicroSD. Οι χωρητικότητες ως 16GB χρεώνονται πλέον πολύ φθηνά οπότε καλό είναι να εξοπλιστούμε με περισσότερες της μιας καρτούλες. Προτιμάμε κάρτες Class 10 (εγγυημένη minimum διαμεταγωγή δεδομένων τουλάχιστον 10MB/sec.) ειδικά για το Full HD video. Και ένα τελευταίο: Προσοχή! Λόγω λιλιπούτειο μεγέθους οι microSD χάνονται πολύ εύκολα.
• Mπαταρία. Η αυτονομία της μπαταρίας είναι κρίσιμη Αν ξεμείνετε, απλά τέλος. Αγοράστε μια εφεδρική οπωσδήποτε, την οποία και
να διατηρείτε φορτισμένη!