Μύθοι και αλήθειες για τα βιολογικά προϊόντα.

Τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά έχουν καλύτερη γεύση.
ΜΥΘΟΣ & ΑΛΗΘΕΙΑ. Οι σχετικές έρευνες δεν έχουν καταφέρει να αποδείξουν κάτι τέτοιο. Άλλωστε, το θέμα της γεύσης είναι υποκειμενικό. Οι πιο διάσημοι σεφ ανά τον κόσμο, ωστόσο, δείχνουν σαφή προτίμηση προς τις βιολογικές πρώτες ύλες, θεωρώντας πως τους εξασφαλίζουν πιο νόστιμο αποτέλεσμα.
Υπάρχει η θεωρία ότι οι ορμόνες που χρησιμοποιούνται στα συμβατικά τρόφιμα µε στόχο την αύξηση του όγκου του τελικού προϊόντος οδηγούν στην «αραίωση» της γεύσης και του αρώματος των φρούτων και των λαχανικών. Κι ότι αντίθετα, η μικρότερη περιεκτικότητα σε νερό των βιολογικών, συντελεί σε μια πιο πλούσια γεύση.

Τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά δεν χρειάζονται σχολαστικό πλύσιμο.
ΜΥΘΟΣ. Τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά μπορεί να είναι πιο ασφαλή σε σχέση µε τα συμβατικά, ωστόσο και για αυτά επιβάλλεται το καλό πλύσιμο, καθώς είναι πιο ευάλωτα στην προσβολή τους από παθογόνους μικροοργανισµούς.

Τα βιολογικά φρούτακαι λαχανικά χαλούνπιο γρήγορα.
ΑΛΗΘΕΙΑ. Σε αντίθεση µε τα συμβατικά προϊόντα, που έχουν μεγαλύτερο χρόνο συντήρησης, τα βιολογικά είναι πιο ευπαθή, καθώς η διαδικασία ωρίμανσής τους γίνεται στους σωστούς χρόνους και δεν χρησιμοποιούνται χημικά.

Τα βιολογικά αγροτικά προϊόντα δεν είναιποτέ ομοιόμορφα.
ΜΥΘΟΣ & ΑΛΗΘΕΙΑ. Συνήθως τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά που θα δει κανείς στον πάγκο ενός βιοκαλλιεργητή σε μια λαϊκή βιολογικών προϊόντων δεν μοιάζουν μεταξύ τους σε σχήμα και μέγεθος. Αυτό θεωρείται ως μία ακόμη απόδειξη της φυσικότητας και της αγνότητάς τους, με το επιχείρημα ότι δεν χρησιμοποιούνται «φάρμακα» για να αυξήσουν π.χ. το μέγεθός τους. Αντίθετα, τα συσκευασμένα βιολογικά προϊόντα που πωλούνται στο σούπερ μάρκετ έχουν χαρακτηριστική ομοιομορφία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι λιγότερο αγνά. Απλώς, επειδή συνήθως τα βιολογικά των σούπερ μάρκετ είναι συσκευασμένα, επιλέγονται και συσκευάζονται μαζί εκείνα που μοιάζουν μεταξύ τους.

Πηγή: http://www.healthyme.gr