Ενσυναίσθηση: τι είναι και πώς να την ενισχύσετε.

Ως ενσυναίσθηση ορίζεται η συναισθηματική ταύτιση με την ψυχική κατάσταση ενός άλλου ατόμου, και η κατανόηση της συμπεριφοράς και των κινήτρων του.

Δεν είναι απαραίτητα το ίδιο με τη συμπάθεια, η οποία μπορεί να περιορίζεται μόνο στη συναισθηματική αναγνώριση, και γενικά να είναι επιφανειακή και μη αντικειμενική ή τη συμπόνια -αν και ταυτίζεται πολύ συχνά με αυτή- η οποία υποδηλώνει πως πέρα από τη συναισθηματική ταύτιση το άτομο επίσης εκδηλώνει συμπαράσταση με την κατάσταση του άλλου ατόμου.Η δυσκολία ή απουσία ενσυναίσθησης και συναισθημάτων -όπως η Αλεξιθυμία-, ή και η παρουσία χαράς για τον πόνο του άλλου ατόμου -όπως ο σαδισμός-, ενδέχεται να υποδηλώνει παρουσία ψυχοπάθειας. Διαφέρει επίσης από τη διαίσθηση, η οποία περιορίζεται στο ίδιο το άτομο όταν αναλογίζεται την πιθανότητα να συμβεί κάποιο ενδεχόμενο, καθώς και από την περιγραφή των ιδιοτήτων της τηλεπάθειας -μη αποδεδειγμένη θεωρία της παραψυχολογίας- η οποία προϋποθέτει απομακρυσμένη επικοινωνία.

Το αντίθετο της ενσυναίσθησης είναι συχνά η εμπάθεια, η οποία υποδηλώνει προκατάληψη και αρνητική στάση. Στις περισσότερες ξένες γλώσσες γλώσσες η λέξη εμπάθεια (empathy) χρησιμοποιείται με την έννοια της ενσυναίσθησης,[προερχόμενη από την αρχαία ελληνική λέξη εμπαθής, η οποία είχε τη σημασία του έντονου πάθους.

Δεν είναι απαραίτητη η προφορική επικοινωνία για να επιτευχθεί ενσυναίσθηση, η οποία μπορεί και να έρθει μέσω του συνδυασμού της οπτικής και ηχητικής παρατήρησης ενός ατόμου, γενικότερη γλώσσα του σώματος και παρουσία εκφράσεων, και τον τρόπο που αντιδρά.

Πώς να ενισχύσεις την ενσυναίσθηση;

  • Να έχεις αυτοεπίγνωση

Όσο πιο ανοιχτά είναι να τα συναισθήματά σου, τόσο πιο εύκολα θα τα εναρμονίσεις με τα συναισθήματα των άλλων.

  • Παρατήρησε τη γλώσσα του σώματος

Συχνά μπορούμε να πούμε πολλά παρακολουθώντας τη γλώσσα του σώματος των άλλων ανθρώπων ή τις μη λεκτικές νύξεις. Παρακολούθησε  τις εκφράσεις του προσώπου, τις κινήσεις του χεριού, τις χειρονομίες και τον τόνο της φωνής.

  • Να είναι σε αρμονία με τη συναισθηματική αλήθεια κάποιου

Είναι πιο σημαντικό το πώς ένα άτομο λέει κάτι από αυτό που λέει. Μελέτες έχουν δείξει ότι το 90% των μηνυμάτων που λαμβάνουμε από τους άλλους ανθρώπους είναι μη λεκτικά.

  • Να είσαι καλός ακροατής

Πρέπει να έχεις κατανόηση και να μπορείς να ακούς αυτά που σου λένε οι άλλοι. Είναι σημαντικό να αναπτύξεις την ενσυναίσθηση. Δώστε στο άλλο άτομο την ευκαιρία να εκφράσει τις απόψεις του.

  • Σταμάτα την κριτική και την δυσπιστία απέναντι στους άλλους

Ενώ η ακρόαση είναι το κλειδί για την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης, είναι επίσης σημαντικό να μην κρίνεις τι σου λέει το άλλο άτομο. Είναι εξίσου σημαντικό να μην προσφέρεις συμβουλές ή προτάσεις. Όταν θέλεις να διορθώσεις το πρόβλημα κάποιου άλλου, αυτό σημαίνει ότι δεν έχεις κατανόηση.

  • Άσε στην άκρη τις δικές σου απόψεις και αξίες

Είναι σημαντικό να το κάνεις αυτό, έτσι ώστε να είσαι απόλυτα αφοσιωμένος  στις ανάγκες του άλλου ατόμου.

Πηγή: Wikipedia, ipop.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.