Άτυπη κατάθλιψη: Η πιο συχνή κατάθλιψη.

Η άτυπη κατάθλιψη είναι μια υποκατηγορία δυσθυμίας και κλινικής κατάθλιψης και χαρακτηρίζεται από αντιδραστικότητα της διάθεσης (ο ασθενής είναι ικανός να βιώνει καλυτέρευση της διάθεσης σε ευχάριστα γεγονότα) και θετικότητα. Επίσης άτομα με άτυπη κατάθλιψη βιώνουν αύξηση βάρους και αυξημένη όρεξη για φαγητό, υπνηλία ή υπερυπνία και έντονη κοινωνική φθορά ως συνέπεια της υπερευαισθησίας στην αντιλαμβανόμενη διαπροσωπική απόρριψη.

Αντίθετα με την ονομασία της, η άτυπη κατάθλιψη είναι η πιο συχνή μορφή κατάθλιψης.

Συμπτώματα:

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, τα συμπτώματα της άτυπης κατάθλιψης –όπως και της κατάθλιψης– διαφέρουν από άτομο σε άτομο και μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής:

– θλίψη που δίνει προσωρινά τη θέση της στη χαρά λόγω ενός ευχάριστου νέου ή γεγονότος,

– αυξημένη όρεξη και κατ’ επέκταση αύξηση του σωματικού βάρους,

– αυξημένη επιθυμία για ύπνο (υπερυπνία), ύπνος που συχνά ξεπερνά σε διάρκεια τις 10 ώρες,

– αίσθημα βάρους στα άκρα που διαρκεί μία ώρα ή και περισσότερο καθημερινά – το αίσθημα αυτό διαφέρει από την τυπική κόπωση,

– ευαισθησία απέναντι στην απόρριψη ή την κριτική, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται οι διαπροσωπικές σχέσεις, η κοινωνική ή η εργασιακή ζωή.

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εκδηλώνει ένα άτομο με άτυπη κατάθλιψη είναι τα εξής:

– αϋπνία

– διατροφικές διαταραχές, όπως βουλιμία, επεισοδιακή υπερφαγία ή υπερβολικοί περιορισμοί στην πρόσληψη τροφής,

– κακή αυτοεικόνα σώματος και φόβοι για πιθανή αύξηση του σωματικού βάρους,

– πονοκέφαλοι και άλλοι πόνοι στο σώμα.

Γενικά, η άτυπη κατάθλιψη τείνει να προκαλεί περισσότερη δυσλειτουργία στον ασθενή από όλες τις άλλες μορφές κατάθλιψης. Η άτυπη κατάθλιψη είναι χρόνιο σύνδρομο που τείνει να ξεκινάει σε νεαρότερη ηλικία από τις υπόλοιπες μορφές της κατάθλιψης (συνήθως στην εφηβεία). Άτομα που νοσούν από άτυπη κατάθλιψη συνήθως υποφέρουν και από άλλες διαταραχές, όπως διαταραχή πανικού, κοινωνική φοβία και άλλες διαταραχές. Η άτυπη κατάθλιψη είναι πιο συνηθισμένη στις γυναίκες (κοντά στο 70% τον ασθενών με άτυπη κατάθλιψη είναι γυναίκες).

Μερικές έρευνες έχουν δείξει πως τα παλιότερα αντικαταθλιπτικά όπως οι αναστολείς της μονοαμινοοξειδάσης (MAOIs) είναι πιο αποτελεσματικοί, ωστόσο τα νεότερα αντικαταθλιπτικά λειτουργούν αρκετά καλά έναντι της άτυπης κατάθλιψης. Η θεραπεία με φάρμακα λειτουργεί καλύτερα όταν συνδυάζεται με ψυχοθεραπεία. Πρέπει να αναφερθεί ότι διάφορες διαταραχές που συνυπάρχουν με την άτυπη κατάθλιψη, όπως η διαταραχή πανικού, ίσως να μην μπορέσουν να θεραπευτούν χωρίς επιπλέον φάρμακα.

Μερικοί υποθέτουν πως η άτυπη κατάθλιψη σχετίζεται με προβλήματα του θυρεοειδή. Άλλες έρευνες έχουν δείξει πως η κατάσταση ορισμένων ασθενών με άτυπη κατάθλιψη ίσως να καλυτερεύσει με διάφορα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στον υποθυρεοειδισμό.

Πηγή: Wikipedia, www.onmed.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.